Skip to main content
Logo Midden Nedeland Makelaars
16 feb 2023

Jongeren aan zet bij Movements Sport!

Elke vrijdagochtend, weer of geen weer, wordt er gesport in het Rensenpark. Een groep van ongeveer zes jongeren moedigen elkaar aan, terwijl ze een parcour afleggen van squats, planking en lunges. Leefstijl-coach Albert Pieter Venema is de club gestart. ‘Jongeren letterlijk in beweging brengen, zet hun leven ook weer in beweging’ zegt Venema.

De eerste keer dat een jongere komt sporten is vaak een mentale drempel. Maar het onderlinge contact en de positieve sfeer zorgt ervoor dat een jongere zich al snel aan de oefeningen waagt. De impact van het sporten gaat voorbij het hebben van een contactmoment in de week. Het elkaar motiveren, nadenken over een programma en de nadruk op teamwork, werkt aanstekelijk. Inmiddels zijn de deelnemers zelf ook betrokken bij het proces. Ze begeleiden onderdelen van de bootcamp. Zo ontwikkelen ze zich hun coachingskills.

De bootcamp-ochtend heeft een aantal jongeren geinspireerd zich op te geven voor een Mudrun.

De succesfactor van deze groep ligt in de samenstelling van de groep en de aanpak van de coach. De jongeren geven vanaf het begin input in hun programma. Willen ze liever een oefeningen vervangen, verlengen of verdubbelen, dat wordt dat serieus genomen en toegepast. Een aantal deelnemers die vaak komen, trekken degenen die minder vaak komen mee. De jongere bepaalt zelf zijn doel en legt daarmee zelf de lat, soms is meedoen dan al een hele stap en een fantastisch resultaat.

Dezelfde aanpak is gebruikt bij onze mountainbike-club. Afgelopen zomer vond in het kader van Hittegolf, de zomeractiviteiten voor jongeren in Gemeente Emmen, een mountainbike activiteit plaats. De deelnemende jongeren waren zo enthousiast dat er een vervolg aan werd gegeven.

Tijdens de mountainbike-momenten zijn de jongeren actief bezig en leren natuurlijk `fiets skills´. Tegelijk worden de jongeren uitgedaagd om grenzen te verleggen en sociale contacten met elkaar aan te gaan.

De jongeren zijn zelf aan zet en organiseren de mountainbiketocht. Er is ondertussen een bestuur gevormd, waarin bepaald wordt wat er gebeurd en de taken worden verdeeld. Dit project wordt vanwege de veiligheid en de kwetsbaarheid van de jongeren, ondersteund door coaches vanuit het jongerenwerk van Sedna en Movements die zelf fietsliefhebber zijn.

Meer weten over de aanpak van Movements, het sporten of meedoen met een activiteit?
Neem dan contact op met onze leeftstijl coach Albert Pieter via 0613321436